Aromatyczna kuchnia marokańska

Khobz – Marokański chleb

Słowo Khobz po marokańsku oznacza chleb. To samo znaczenie ma berberyjskie słowo kesra. Mimo, że khobz i kesra dla Marokańczyków zamieszkujących różne regiony mogą oznaczać nieco odmienne rodzaje pieczywa, to generalnie obydwa słowa używane są do określenia okrągłego, lekko spłaszczonego chleba, pieczonego w piecu. Podczas tradycyjnego marokańskiego posiłku, khobz często zastępuje widelce i łyżki, gdyż używany jest do nabierania mięsa, warzyw, sosu, sałatek, dipów i innych.

Do wyrobu khobz mogą być używane różne rodzaje mąki. Właściwie, to co wchodzi w skład każdego bochenka, jaki jest on duży oraz jaki ma kształt, to kwestia osobistych preferencji. Biała mąka, kasza manna, pszenica, żyto, otręby i jęczmień, to tylko niektóre stosowane rodzaje mąki, podczas gdy nasiona anyżu i kminku dodawane są w celu uzyskania dodatkowego smaku.

Na obszarach wiejskich wiele rodzin do wypieku chleba używa małych pieców w kształcie kopuły, w których pali się drewnem. W miastach rodziny pieką swoje chleby w publicznych piecach ulicznych. Obie te metody nadają pieczywu unikalny smak oraz zapach, który nie może być porównywalny ze smakiem chleba wypiekanego w piecu konwencjonalnym lub w marokańskiej piekarni. Mimo, że dobry chleb pieczony jest w marokańskich piecach domowych, to jednak warto spróbować zrobić własny chleb, aby uzupełnić marokańskie posiłki.

Moroccan-Bread-3264-x-2176

AROMATYCZNA KUCHNIA MAROKAŃSKA

Kuchnia marokańska jest kuchnią śródziemnomorską, z wyraźnymi wpływami dań pochodzenia arabskiego, żydowskiego i berberyjskiego. Pomimo wspólnych cech, łączących ją z kuchniami innych krajów Afryki północnej, dziedzina ta zachowuje oryginalny i unikalny charakter, właściwy tylko temu krajowi.
Tradycyjny posiłek marokański składa się z wielu różnych potraw. Panuje zwyczaj celebrowania czasu posiłku i cieszenia się jego smakiem. W kuchni marokańskiej używa się świeżych, lokalnych produktów, których jest pod dostatkiem.
Kuchnia marokańska to kolebka wspaniałej, pachnącej aromatycznymi przyprawami sztuki kulinarnej, która oferuje nam ogromny wybór tradycyjnych dań, jak np. :
– kuskus – rodzaj kaszy przygotowanej z dowolnymi dodatkami mięsno-warzywnymi,
– tadżin – potrawka z mięsa lub ryby duszona z warzywami,
– bastela (znana także jako pastilla) – jagnię pieczone na rożnie lub w piecu,
– harira – przygotowuje się ją z soczewicy, ciecierzycy, baraniny, grochu, bobu, pomidorów i innych warzyw.
Kuchnia marokańska czerpie ze składników typowych dla kuchni śródziemnomorskiej, takich jak: oliwki, cytrusy, bakłażany, cukinie i pomidory.
Wpływy kuchni żydowskiej odnajdujemy dzięki obecności w marokańskich daniach np.: cynamonu, suszonego imbiru, czosnku, kolendry i oregano. Wyrazistego charakteru nadaje też obecność innych aromatycznych przypraw, m.in.: szafran, kardamon, ziarna sezamowe, papryka i mięta.
Marokańczycy mają również swoje wyjątkowe ciasta i desery, których podstawą są bakalie, orzechy, a także owoce. Popularnym napojem jest atai, czyli napój przyrządzany z zielonej herbaty z dodatkiem mięty i sporej ilości cukru.

 

kuchnia-maroka